1. OASE is een onafhankelijk, internationaal, peer-reviewed tijdschrift voor architectuur dat het academisch vertoog en de gevoeligheden van de ontwerppraktijk integreert. OASE ijvert voor kritische reflectie, waarbij het architecturaal project een centrale plek inneemt, en tegelijkertijd begrepen wordt binnen een ruimer cultureel veld. Kruisbestuivingen en affiniteiten met andere disciplines worden geëxploreerd om een beter begrip te krijgen van de  architectuurtheorie en –praktijk en haar disciplinaire grenzen te articuleren. OASE verschijnt drie keer per jaar en brengt rigoureus onderzoek omtrent één specifiek thema binnen de architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. Het legt daarbij de nadruk op de historische en theoretische aspecten van actuele onderwerpen.
      2. Schrijf in voor de nieuwsbrief

      3. Publicatie ethiek

        OASE is een onafhankelijk internationaal architectuurtijdschrift. De artikelen in OASE worden door getoetst door middel van blind peer review.

        OASE verwacht van alle bij de publicatie betrokken partijen – auteurs, redacteuren, referees, uitgevers en de gezamenlijke wetenschappelijke architectuurtijdschriften – dat zij ethische overwegingen hoog in het vaandel hebben staan. OASE laat zich leiden door de richtlijn voor ethisch redigeren (the guide for ethical editing) die beschikbaar wordt gesteld door de Committee of Publication Ethics. Volgens OASE behoort het tot haar taak te garanderen dat in alle gevallen volgens ethische richtlijnen wordt gehandeld. De wetenschappelijk redacteur en het wetenschappelijk comité nemen het voortouw bij het bewaken van de kwaliteit.

        De door vakgenoten getoetste artikelen die in OASE verschijnen onderschrijven en belichamen een wetenschappelijke methode. De publicatie van die artikelen weerspiegelt de kwaliteit van het werk van de betreffende auteurs en de instituten waaraan zij verbonden zijn, in de meeste gevallen architectuurfaculteiten van vooraanstaande universiteiten. Door hun artikelen door vakgenoten te laten toetsen en ze te publiceren levert OASE een bijdrage aan de essentiële ontwikkeling van een samenhangend en eerbiedwaardig kennisnetwerk op het gebied van de architectuur. In de dertig jaar dat OASE bestaat heeft het tijdschrift een grote rol gespeeld bij de verspreiding en ontwikkeling van wetenschappelijke publicaties op het gebied van de architectuur, en jonge academici aangemoedigd te schrijven en te publiceren met inachtneming van een ethische gedragscode.

        OASE ziet zich in toenemende mate geconfronteerd met plagiaat en is daarom van mening dat het toezicht houden op het ethische gehalte van de uitgave een belangrijk onderdeel is van het redactieproces. De redactie en de wetenschappelijk redacteur nemen in de dagelijkse praktijk de taak op zich, de hoge kwaliteit van het tijdschrift te waarborgen en alle bijdragen in dit licht kritisch te bezien.

        Teneinde haar wetenschappelijke benadering van het uitgeversvak te versterken heeft OASE verschillende waardevolle hulpmiddelen uitgewerkt: uitgebreide auteursrichtlijnen en officiële richtlijnen voor uitnodigingen en afwijzingen, evenals voor oproepen voor artikelen en referees. Ter bevordering van zowel ethisch publiceren als verantwoordelijk redacteurschap met betrekking tot internationale architectuuruitgaven delen we deze hulpmiddelen met collega-redacteuren.

      1. OASE ambassadeurs

        architect, schrijver en professor Housing and Design aan de RWTH, Aken

        architect en partner bij KCAP Architects & Planners

        Jean-Louis Cohen
        architect, historicus en professor aan het Institute of Fine Art, New York University

        landschapsarchitect en directeur van Feddes/Olthof Landschapsarchitecten, tot en met 2012 is ze Rijksadviseur voor het Landschap

        architect, criticus, historicus en professor aan de Graduate School of Architecture, Planning and Preservation, Columbia University New York

        Herman Herzberger
        architect en eigenaar van Architectuurstudio HH

        stedenbouwkundige en partner bij PALMBOUT-Urban Landscapes

        designbureau
        Rotordb.org">www.Rotordb.org 

        architect en partner bij Powerhouse Company

        landschapsarchitect, directeur van H+N+S Landschapsarchitecten en hoogleraar Landschapsarchitectuur aan de TU Delft
      2. Sponsors

        Atelier Quadrat, Rotterdam
        Atelier Stadsbouwmeester Antwerpen
        Bureau Bouwtechniek, Antwerpen
        CENTRAL office for architecture and urbanism, Brussel
        DaF architecten, Rotterdam
        De Nijl Architecten, Rotterdam
        De Smet Vermeulen architecten, Gent
        Diederendirrix architecten, Eindhoven
        Frits Palmboom Stedenbouwkundige, Amsterdam
        FVWW architecten, Antwerpen
        Geurst & Schulze architecten, Den Haag
        Martens, Willems & Humblé, Maastricht
        MUST Stedebouw bv, Amsterdam - Köln
        Next Architects, Amsterdam - China
        Office Winhov, Amsterdam  
        Powerhouse Company, Rotterdam
        Rapp+Rapp BV, Amsterdam
        Rijnboutt, Amsterdam

      1. Colophon

        D’Laine Camp

        Wetenschappelijk redacteur

        Wetenschappelijk comité
        Christine Boyer, Maristella Casciato, Bernard Colenbrander, Oswald Devisch, Adrian Forty, Marc Glaudemans, Klaske Havik, Rayesj Heynickx, Michael Müller, Kris Scheerlinck, Lara Schrijver, Arjan van Timmeren, Pieter Uyttenhove

        Bestuur Stichting OASE
        Bart Decroos, Dirk De Meyer, Jeroen Geurst, Fransje Hooimeijer, Claudia Linders, Bruno Notteboom, Véronique Patteeuw, Christian Rapp, Saskia van Stein, Paul Vermeulen

        Secretariaat
        Sandra Mellaart
        info@oasejournal.nl

        Geassocieerde universiteiten
        Technische Universiteit Delft, Technische Universiteit Eindhoven, Academie van Bouwkunst Amsterdam, Rotterdamse Academie van Bouwkunst, ArtEZ Academie van Bouwkunst Tilburg, Academie van Bouwkunst Groningen, Maastricht Academy of Architecture, Katholieke Universiteit Leuven campus Leuven, Katholieke Universiteit Leuven campus Brussel, Katholieke Universiteit Leuven campus Gent, Universiteit Gent, Universiteit Hasselt, Universiteit Antwerpen, Bergische Universität Wuppertal

        Redactie adres
        OASE
        p/a D’Laine Camp
        Prins Frederik Hendrikstraat 107
        3051 ER Rotterdam
        the Netherlands

        Oase een uitgave van Stichting OASE
        KvK 41145957
        IBAN NL67INGB0000151589
        BTW-nummer Stichting OASE 009507.577.B.01

        Distributeur
        nai010, Rotterdam

        Grafisch ontwerp

        Website design and programming
        Tomas Celizna

        Typeface
        F Grotesk (Radim Pesko)

        With thanks to
        Karel Martens, Hyo Kwon, Jakub Straka, Asger Behncke Jacobsen, Ilmar Hurkxkens, Véronique Patteeuw, Anne Holtrop and NAi Publishers

        The site was made possible thanks to financial contribution of the Netherlands Architecture Fund.


    1. 21/11/2023
      call for conversations OASE 118

      Rationalisme herzien

      Deze Call is uitgeschreven door Justin Agyin, Bart Decroos, Christoph Grafe. De deadline is 17 december 2023.

      Lees meer

    2. 11/11/2023
      call for abstracts OASE 119

      Boekbesprekingen
      Van woorden naar gebouwen
      In dit nummer van OASE wordt aan de hand van casestudies de geschiedenis van de architectural book review geschetst. Deze Call is uitgeschreven door Christophe Van Gerrewey en Hans Teerds. De deadline is 20 december 2023.

      Lees meer

    3. 06/03/2023
      BK Talks op 16 maart 2023 over 'Design with Soil: Urbanizing the living surface'

      Op 16 maart 2023 organiseert de TU Delft een debat geïnspireerd op OASE 110.

      Lees meer

    4. 21/02/2023
      Call for abstracts OASE 117. Het dorp doorgelicht

      Lees meer

    5. 31/01/2023
      Nu verkrijgbaar: OASE 113. Auteurschap

      Wat betekent de ‘eigendom’ van een auteur van een project precies? En bestaat dit gevoel van eigendom nog steeds in de hedendaagse architectuurcultuur? Naast het concept van het individuele singuliere auteurschap treden ook andere meer open vormen van samenwerking en co-creatie.

      Lees meer

    6. 02/12/2022
      Presentatie OASE 112 op 8 december 2022 in Rotterdam, NL

      Lees meer

    7. 24/11/2022
      Call for Abstracts OASE 116
      1. Carmen Portinho in front of the Museum of Modern Art in Rio de Janeiro (source: Wikimedia Commons)

      ‘The Architect as Public Instellectual’
      Deadline: 23-12-2022

      Lees meer

    8. 15/10/2022
      Nu verkrijgbaar: OASE 112. Ecologie & Esthetiek

      Aan de hand van een reeks concrete projecten, onderzoeken de bijdragen in dit nummer het spanningsveld tussen architectonische esthetiek en kwesties inzake energie, technologie en materialiteit. Ecologische praktijken in de architectuur moeten niet alleen effectief zijn in het aandragen van oplossingen, maar brengen onvermijdelijk ook vragen mee over schoonheid, affectie, zowel als perceptie.

      Lees meer

    9. 23/05/2022
      Call for Abstracts OASE #115. Interferences: Migrating Practices in Europe

      Call for Abstracts OASE #115 about “Interferences: Migrating Practices in Europe”, written by Justin Agyin, Kornelia Dimitrova, Christoph Grafe and Bernard Colenbrander. Deadline is June 19, 2022. Read the full text of the OASE #115 Call for Abstracts in the PDF.



      Lees meer

    10. 20/05/2022
      Nu verkrijgbaar: OASE 111. Museum scènes

      Musea zetten publieke ontmoetingen tussen bezoekers, objecten en verhalen in scène. Dat beperkt zich niet tot een tour door de tentoonstellingszalen, maar begint al bij een monumentale of drempelloze entree.

      Lees meer

    11. Meer nieuws …