OASE is een onafhankelijk internationaal architectuurtijdschrift. De artikelen in OASE worden door getoetst door middel van blind peer review.
OASE verwacht van alle bij de publicatie betrokken partijen – auteurs, redacteuren, referees, uitgevers en de gezamenlijke wetenschappelijke architectuurtijdschriften – dat zij ethische overwegingen hoog in het vaandel hebben staan. OASE laat zich leiden door de richtlijn voor ethisch redigeren (the guide for ethical editing) die beschikbaar wordt gesteld door de Committee of Publication Ethics. Volgens OASE behoort het tot haar taak te garanderen dat in alle gevallen volgens ethische richtlijnen wordt gehandeld. De wetenschappelijk redacteur en het wetenschappelijk comité nemen het voortouw bij het bewaken van de kwaliteit.
De door vakgenoten getoetste artikelen die in OASE verschijnen onderschrijven en belichamen een wetenschappelijke methode. De publicatie van die artikelen weerspiegelt de kwaliteit van het werk van de betreffende auteurs en de instituten waaraan zij verbonden zijn, in de meeste gevallen architectuurfaculteiten van vooraanstaande universiteiten. Door hun artikelen door vakgenoten te laten toetsen en ze te publiceren levert OASE een bijdrage aan de essentiële ontwikkeling van een samenhangend en eerbiedwaardig kennisnetwerk op het gebied van de architectuur. In de dertig jaar dat OASE bestaat heeft het tijdschrift een grote rol gespeeld bij de verspreiding en ontwikkeling van wetenschappelijke publicaties op het gebied van de architectuur, en jonge academici aangemoedigd te schrijven en te publiceren met inachtneming van een ethische gedragscode.
OASE ziet zich in toenemende mate geconfronteerd met plagiaat en is daarom van mening dat het toezicht houden op het ethische gehalte van de uitgave een belangrijk onderdeel is van het redactieproces. De redactie en de wetenschappelijk redacteur nemen in de dagelijkse praktijk de taak op zich, de hoge kwaliteit van het tijdschrift te waarborgen en alle bijdragen in dit licht kritisch te bezien.
Teneinde haar wetenschappelijke benadering van het uitgeversvak te versterken heeft OASE verschillende waardevolle hulpmiddelen uitgewerkt: uitgebreide auteursrichtlijnen en officiële richtlijnen voor uitnodigingen en afwijzingen, evenals voor oproepen voor artikelen en referees. Ter bevordering van zowel ethisch publiceren als verantwoordelijk redacteurschap met betrekking tot internationale architectuuruitgaven delen we deze hulpmiddelen met collega-redacteuren.
Boekbesprekingen
Van woorden naar gebouwen
In dit nummer van OASE wordt aan de
hand van casestudies de geschiedenis van de architectural book review geschetst.
Deze Call is uitgeschreven door Christophe Van Gerrewey en Hans Teerds. De deadline is 20 december 2023.
Op 16 maart 2023 organiseert de TU Delft een debat geïnspireerd op OASE 110.
Wat betekent de ‘eigendom’ van een auteur van een project precies? En
bestaat dit gevoel van eigendom nog steeds in de hedendaagse
architectuurcultuur? Naast het concept van het individuele singuliere
auteurschap treden ook andere meer open vormen van samenwerking en
co-creatie.
‘The Architect as Public Instellectual’
Deadline: 23-12-2022
Aan de hand van een reeks concrete
projecten, onderzoeken de bijdragen in dit nummer het spanningsveld
tussen architectonische esthetiek en kwesties inzake energie,
technologie en materialiteit. Ecologische praktijken in de architectuur
moeten niet alleen effectief zijn in het aandragen van oplossingen, maar
brengen onvermijdelijk ook vragen mee over schoonheid, affectie, zowel
als perceptie.
Musea zetten publieke ontmoetingen tussen bezoekers, objecten en
verhalen in scène. Dat beperkt zich niet tot een tour door de
tentoonstellingszalen, maar begint al bij een monumentale of drempelloze
entree.