1. Roy Bijhouwer

    Bio
    Roy Bijhouwer is an urban designer and architect. He is co-president of the Quadrat office for urban design and landscape architecture in Rotterdam. Designs by Quadrat include the compact urban residential district of Dichterwijk in Utrecht, the ‘city gardens’ park in Amstelveen and the residential districts of Horsterveld in Zeewolde and Veldhuizen in Leidsche Rijn. In addition, he is a guest lecturer at Delft University of Technology and the Academy of Architecture in Amsterdam. He is a member of the editorial staff of the Yearbook for Urban Design and Landscape Architecture and has contributed to various publications on reconstruction in Amsterdam and Rotterdam.
    [laatst bijgewerkt in 2008]

   2. issues 1–92 are available in PDF format

     •  
     • Roy Bijhouwer
      

     issues 1–44 appeared in Dutch only


     issues 1–92 are available in PDF format

      •  
      • Roy Bijhouwer
       

      issues 1–44 appeared in Dutch only


      issues 1–92 are available in PDF format

       

      issues 1–44 appeared in Dutch only


      issues 1–92 are available in PDF format

       
    1. 29/05/2016
     Call for Papers OASE 98 | Narrating Urban Landscapes

     The aim of this issue of OASE is to understand the historical foundations of the concept of narrativity in reading and designing the (urban) landscape, and to uncover the relevance of narrativity for today’s practice.
     Please send your abstract (maximum 500 words) before 15 July 2016 to 
     info@oasejournal.nl.

     Lees meer

    2. 18/01/2016
     Nu verkrijgbaar: OASE 95. Grenzenloos. Transculturele praktijken in architectuur en stedenbouw

     Uitgangspunt van dit nummer van OASE zijn de interculturele omstandigheden waaronder architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten werken. Daarbij staan in het bijzonder die architecten centraal, die actief zijn in een toestand van verplaatsing, met andere woorden: die werken in culturen, veraf of nabij, die de hunne niet zijn.

     Lees meer

    3. 12/11/2015
     Geluidsopname presentatie OASE 94 te beluisteren via YouTube

     De geluidsopname van de presentatie van OASE 94 met Rem Koolhaas in De Kunsthal op 3 september 2015 is nu online te beluisteren op ons YouTube-kanaal: https://youtu.be/OMUWyFEI9p8

     Lees meer

    4. 17/08/2015
     Presentatie van OASE 94 met Rem Koolhaas op donderdag 3 september 2015 in de Kunsthal

     Samenstellers Christophe Van Gerrewey en Véronique Patteeuw praten met Rem Koolhaas over de eerste tien jaar van Office for Metropolitan Architecture.

     Lees meer

    5. 12/08/2015
     OASE 94: wedstrijd Parc de la Villette 1982 - CORRECTIE

     Bernard Tschumi heeft de redactie van OASE ingelicht over een fout in de tekst van George Baird, gepubliceerd in OASE 94 (OMA De eerste tien jaar), over de wedstrijd voor het Parc de la Villette in 1982.

     Lees meer

    6. 09/07/2015
     Call for papers OASE 96 | SOCIAL POETICS _ de architectuur van gebruik en

     De architectuur van gebruik en toe-eigening.
     Dit nummer van OASE plaatst zich in een traditie die een centrale rol toekent aan gebruik en toe-eigening in het denken over architectuur. De nadruk op gebruik en toe-eigening behoort tot een meervoudige kritiek van de architectuur.

     Lees meer

    7. 15/05/2015
     Doorschijnende tegenstellingen. Het voorstel van OMA voor de architectuurbiënnale van 1980 in Venetië. Léa-Catherine Szacka in gesprek met Rem Koolhaas en Stefano de Martino

     Tentoonstellingen en performatieve ruimtes staan sinds lang centraal in het werk van OMA – en nu voornamelijk van AMO. Twee sleuteltentoonstellingen uit de late twintigste eeuw bakenen ruwweg dezelfde tijdsperiode af als OASE 94, waarvan de titel verwijst naar de OMA-expositie The First Decade in 1989 in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Enerzijds is er OMA’s aanwezigheid in de Strada Novissima op de eerste internationale architectuurtentoonstelling van de Biënnale van Venetië, waarvoor een gevel werd ontwikkeld tussen 1979 en 1980, en anderzijds is er de tentoonstelling Deconstructivist Architecture die opende in juni 1988 in het MoMA in New York. Toch is de gevel voor de Strada Novissima afwezig in elke OMA-chronologie. Wat is de betekenis van het project en waar stond het voor? Wat waren de overeenkomsten tussen OMA’s polemische deelname en andere projecten waarin Koolhaas’ paradoxale geschiedenisopvatting oplicht?


     Lees meer

    8. 16/04/2015
     Nu verkrijgbaar: OASE 94. OMA. De eerste tien jaar

     Dit themanummer van OASE werpt een nieuw licht op de architectuurproductie van OMA tijdens de eerste tien jaar (1978-1989) – een mythische maar tegelijkertijd niet erg bekende periode in de geschiedenis van het wereldberoemde bureau van Rem Koolhaas.


     Lees meer

    9. 16/12/2014
     Volledig interview OASE#93 "Het landschapsdebat in de Lage Landen" online beschikbaar

     Op 26 juni 2014 werden Joachim Declerck, Frits Palmboom en Dirk Sijmons geïnterviewd door Michiel Dehaene, Bruno Notteboom en Hans Teerds over het thema van OASE#93 ” Landschap Publiek Maken, Publiek Landschap Maken”. Het volledige interview is nu terug te vinden op onze website.

     Lees meer

    10. 11/11/2014
     Filmvertoning bij presentatie OASE # 93

     Op 20 november vertonen OASE en het Architectuur Film Festival Rotterdam de film “Robinson in Ruins” van Patrick Keiller in Floriscoop. Deze film wordt vertoond in het kader van de lancering van Oase #93 over publiek landschap. De film zal worden ingeleid door de redacteurs Michiel Dehaene en Claudia Faraone (Engelstalig). Toegang is 5 euro. De plaatsen zijn beperkt; reserveer een plekje via het formulier op de website van het AFFR.

     Lees meer

    11. Meer nieuws …